top of page

Onze naam bestaat uit 2 woorden, waterstof en collectief.

Waterstof:

Kleur- en reukloos, brandbaar, zeer licht gas.     

Collectief:

1. Gezamenlijk of gemeenschappelijk.

2. Verzameling, massa; min of meer georganiseerde groep.

Aanjager te zijn van het grootschalig onderzoeken, testen en veilig toepassen van duurzaam geproduceerde groene waterstof in onze energie-behoefte. Een actieve en uitvoerende rol vervullen in de transitie naar een duurzame energiehuishouding, waarbij waterstof als een van de oplossingen wordt onderzocht. In de scope zit zowel transport als energie voor woningen en industrie.

Door het samenbrengen van de stakeholders en het intensief samenwerken met vertegenwoordigers van de overheid, universiteiten, netwerkbeheerders, energieproducenten, energieleveranciers, bedrijfsleven en maatschappij verwachten wij sneller een openbaar kennisplatvorm van waterstof te kunnen vormen.

Wij willen met deze partijen een landelijk bruikbaar openbaar living lab vormen, waarin alle mogelijkheden worden onderzocht. In Flevoland is de grootste wind opwek op land in Nederland reeds voorhanden. Dit maakt dat de voorwaarden voor groene wind opwek snel realiseerbaar is. In 2020 is de taakstelling voor wind opwek 1390,5 MW, waardoor er nog steeds capaciteitsuitbreiding plaats vindt. Vanwege de centrale ligging van Flevoland, leent zij zich uitstekend voor een grotere proeflocatie, waar landelijk onderzoek en samenwerking met alle partijen zou kunnen plaats vinden.

De energie transitie is iets, wat alleen kan worden gerealiseerd, als zij betaalbaar blijft. Energie moet voor iedereen beschikbaar blijven, ook in de toekomst. Daarom is het van groot belang alle kennis te delen en innovaties met alle generaties vorm te gaan geven. Veilig hergebruik van bestaande gasnetten voor waterstof, kan een enorme maatschappelijke kostenreductie te weeg brengen. Dit is belangrijk onderdeel in onze scope. In onze huidige Nederlandse energiebalans is het gasaandeel 83% en het elektrische vermogen circa 17%. Het volledig omschakelen naar elektra is een enorme uitdaging. Om die reden moet alle alternatieven goed worden onderzocht.

In de duurzame energie mix van de toekomst is het opslaan van groene energie een van de uitdagingen. Daarnaast kan er door veel duurzame zon- en wind opwek congestie in de netten ontstaan. Het teveel van energie op sommige momenten, kan leiden tot ongewenste verhoogde spanningsniveaus op onze stroomnetten. Het is belangrijk om te onderzoeken of regionale waterstoffabrieken mogelijk een bufferende werking zouden kunnen hebben. Daarnaast zijn er inmiddels waterstofauto’s op de markt, die dagelijks uitstekend voorzien in emissie loos vervoer. Het ontbreken van groene waterstof en voldoende tanklocaties remt deze ontwikkeling.

In 2019 willen wij ook in Flevoland tenminste een waterstoftanklocatie realiseren. Doel om zowel openbaar vervoer, vrachtvervoer en autogebruik op waterstof te stimuleren.

Onze Missie.

Een actieve en activerende rol vervullen met alle stakeholders in de transitie naar een duurzame energiehuishouding, om toekomstige generaties onze wereld leefbaar na te laten, met het gebruik van waterstof als een van de oplossingen.

Wie zijn wij.

De groep initiatiefnemers kennen elkaar ruim 20 jaar, het waterstofcollectief is ontstaan vanuit het besef dat de wereld veranderen, altijd bij jezelf begint. Een rollend steentje kan een lawine veroorzaken, met alleen praten kom je er niet en elke verre reis begint met de eerste stapjes.

De initiatiefnemers zijn afkomstig uit diverse richtingen, maar zijn werkzaam in advies, bestuur, bouw, energievoorziening, horeca, financiën en politiek en zijn van mening dat onze wereld slechts in bruikleen is van onze kinderen.

In de jongste provincie van Nederland is een cultuur van realisatie, de geest van de polderpioniers die in de jaren 50 op de drooggevallen zee-bodem in de afgelopen decennia een leefbare omgeving hebben gerealiseerd, is nog steeds voelbaar.

Vanuit deze achtergrond willen wij de versnelling activeren, om de ambitieuze doelstellingen van het klimaatakkoord 2030 te realiseren moet er nog veel gebeuren.

Vele handen maken licht werk en alleen ga je sneller, maar samen kom je verder, ligt in het DNA van ons waterstof collectief.

bottom of page